2010 yılından beri blog yazıyorum. Ara ara gerekli ilgiyi göstermesem de aklımın bir köşesinde durur hep, blogum.. İlk işimi onun sayesinde bulmuştum, kariyer yolculuğumda bana katkısı çok olduğu gibi güzel dostlar edinmeme ve tanınmama da büyük katkısı oldu. Blog yazmak benim için pazarlamayı daha çok sevmek demek.

Fikirlerimi insanlarla paylaştıkça daha iyi bir pazarlamacı olduğumu hissediyorum. Birçok insan için de benzer faydalarının olduğunu, onlarında hayatına bir sürü güzellik kattığını biliyorum. Bu sebeple blog iletişimine başlayacak olanlar, uzun süredir elini sürmeyenler için bir kılavuz paylaşmak istedim. Her şeyden önemlisi blog yazmak gerçektende titizlik isteyen bir iş, bu yüzden zaman zaman kılavuza başvurmanızda yarar var. Bende sizin için blog hazırlama rehberi hazırladım.

Blog hazırlamadan önce ve blogunuzu yazarken bile aşağıdaki başlıkları sıkça değerlendirmelisiniz.

Amacınızı tanımlayın ve kendinize bir takvim belirleyin.

Bence amaç oldukça önemli ve etkilediği bir çok alan var. Blogunuzun yapısından tutun, kişisel ya da blogla yaratmak istediğiniz markanıza yarar sağlamak açısından önemi büyük. Takvim ise hem takipçilerinizin hem de Google’ın çok seveceği, belli bir planda yazmanızı sağlayacak bir araç oluyor. Bu konuda çok sevdiğim bir kozmetik ve güzellik bloggerı var, Görkem Karman. Görkem’in blogunda her sabah 09,30’da size günaydın diyen bir yazı bulmanız mümkün. http://gorkemkarman.blogspot.com/

Yazılı sözcüklerin ötesine geçin ve çarpıcı başlıklar yazmayı öğrenin.

Yazılı sözcüklerin ötesinde harika fotoğraflar, iyi belirlenmiş içerikte ve bana göre uygun kısalıkta Youtube videoları bence harika içerik türleri oluşturuyor. Bu noktada blogunuzun hedef kitlesini iyi tanımamalısınız. Örneğin oyun ve kozmetik bloggerı iseniz Youtube’da makyaj uygulamaları, oyun sahnelerindeki kısa yollar gibi bilgi içeren videolar takipçilerinizin de oldukça hoşuna gidecektir. Blog içeriğinin yanına harika fotoğraflarla yazılarını destekleyen Cafe Fernando, içeriklerle birlikte fotoğraflarını sabırsızlıkla beklediğim bloglardan. http://cafefernando.com (Keşke eskisi kadar sık yazsan Fernando)

Çarpıcı başlıklar hangi kategoride yazarsanız yazın göz önünde bulundurmanız gereken bir durum. Ben başlıklarımı seçerken itiraf etmeliyim ki yazarken birkaç kez değiştirebiliyorum. Hem dikkat çekici, hem SEO açısından önem taşıyan başlıkları seçmeye çalışıyorum.

Çarpıcı başlıklar seçme konusunda sizlere sevdiğim bir kitaptan öneriler paylaşıyorum.

blog yazımında başlık seçimi - blog açmak

Blog tasarımı ve platformu ne olmalı?

blog-kılavuzu Blog açmaya ya da mevcut blogunu değiştirmeye çalışanların en çok korktuğu  şey çoğu zaman teknik ve tasarım detayları oluyor. Ben blogum sayesinde  sıfırdan wordpress kurmayı, hosting hizmetlerini, pluginleri öğrendim  diyebilirim. Tabii bu öğrenmenin arkasında birçok vaka var (: İlk blogumu  blogspot’da açmıştım, ardından ihtiyaçlarımı karşılamadığı için bir arkadaşım  wordpress’e taşımıştı. Sonrasında hosting hizmetinin ne olduğunu başlarda çok  anlamadığım için bir ara ilk sitem çökmüştü, ardından yenisine  kurtarabildiklerimi taşıdım vs. Yani bu işlerden anlamıyorsanız, bu yolculuk  sırasında biraz merakınız varsa kolayca öğreneceğiniz şeyler, baştan stres  olmanıza hiç gerek yok (: Kendiniz için en uygun platformu seçmelisiniz. Arayüzlerine bakın, eklenti desteklerine bakın, ne yazmak istediğinize karar verin ve hangi platformun daha kolay ve yayılabilir olacağını araştırın. Örneğin WordPress seçecekseniz size tema çeşitliliği arasında kaybolabileceğinizi baştan söylemeliyim. Tabii harika bir site yapmanıza da büyük imkanlar bulacaksınız. Eğer belli bir kitleye yazıp, ben sadece fikirlerimi basit bir arayüzle ileteyim diyorsanız siz de Tumblr bloggerları arasına katılmalısınız.

Yaşasın bloglar!

 

Kaynaklar:

Ann Handley ve C.C. Chapman – Dijital Çağda içerik Yönetiminin Kuralları

blog

1 Yorum

  1. Belirttiğiniz gibi, blog yazmak titizlik ve bolca emek istiyor. Bunu sürdürmek çoğu zaman zor gelebilir ama belli bir müddet sonra geriye dönüp bakınca insanın “benim eserim” diyebileceği bir şeyinin olması güzel.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz