Markalar için timeline’ı uzun zamandır bekliyorduk aslında. Profillerin aynısı olur olmaz mı gibi uzun süre yorumlar yaptık bu konuda.


Ve 30 Mart’tan itibaren tüm marka sayfaları otomatik olarak timeline geçiyor. Facebook bugün yaptığı konferans öncesi marka sayfalarına timeline özelliğini açtı.

Türkiye’de ilk geçtiğini gördüğüm markalar Koton ve Mavi Jeans. Ancak ilk geçmekten ziyade tam anlamıyla hazır olunduğunda timeline’a geçilmesini daha doğru buluyorum. Nitekim özellikle sekmelerin yerinin değişmesi, eski tab ikonlarının artık farklı nokta ve boyutta çıkması gibi nedenler aslında iyi bir hazırlığın olmasını gerektiriyor.

Gelelim yeniliklere;

En belirgin özellik elbetteki kapak fotoğrafı, 851*315 pixels. Büyük değişimlerden biride marka sayfalarında artık welcome page, non-fan page dediğimiz sayfayı beğenmemiş kullanıcıları karşılayan sayfanın olmaması. Yani gelen tüm kullanıcılar doğrudan timeline’a düşüyor. Bu sebeple kapak fotoğrafının çok iyi tasarlanması çeşitli CTA ları içermesi gerekiyor. Yani artık kullanıcılara like ettirmek daha zor! Ve yeni yapı tamamen etkileşim ağırlıklı! Aslında markalar içinde değerli olan bu.

Gelelim bir diğer özelliğe yani sayfa hayranları ile mesajlaşabilme özelliğine! Bu özelliğin müşteri hizmetlerine yeni bir boyut kazandıracağı kesin. Ancak çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Zira ortalık marka ile mesajlarını içeren kullanıcı görüntüleri ile dolabilir.

Yeni sayfa düzeninde yararlı özelliklerden biri, tıpkı kendi timeline’larımızda olduğu gibi bazı içerikleri ön plana çıkararak sayfamızda daha geniş yer ayrılmasının sağlanması. Bunun için içerik girmeden karar vermek gerekiyor elbette. Çünkü öne çıkarmak istediğinizde, etkileşim sağlayan içeriğinizin görseli berbat bir hal alabilir. Yine öne çıkarmak istediğiniz içeriği pin’leyerek daha güncel tutmanız mümkün.

Facebook istatistiklerinde en büyük değişim artık istatistiklerine gerçek zamanlı geliyor olması. Daha önce FB 3 gün öncesinin istatistiklerini veriyordu.

Ve işte en yeni özelliklerden elbette ki en önemlisi! Facebook bu akşam ki konferansında da markalara hikayelerini yaratmalarını/anlatmalarını ve bunun öneminden bahsetti.  Pazarlamada her zaman hikaye satar! Facebook artık reklamlarını reklam şeklinde anmıyor, onlara hikaye diyor. (tamam bundan bir şey anlamadınız (: )

Facebook’un yeni premium reklamları ile artık marka mesajlarını  kullanıcıların neewsfeed’inde görmek mümkün. Bundan 1 ay kadar önce  1 gün boyunca Facebook’un yaptığı testlerde buna maruz kalmış biri  olarak söylemeliyim ki aslında çok rahatsız edici! Facebook 1 gün  boyunca bir markanın içeriğini newsfeedimde en üst sırada tuttu.  Umarım bunun zamanlaması bu şekilde olmaz.
Bu yeni özellik elbette –  parayı veren düdüğü çalar atasözümüzü bizlere  hatırlatıyor. Bu arada bu premium reklamlar Tr’de yakın zamanda  açılmayacakmış,  ama heyecanla bekliyoruz  tabii. Bu arada bu premium  reklamlar ile ilgili güzel bir çalışma paylaşıldı. Ben & Jerry’s u reklam  modelini deneyerek marka mesajının  hayranlarına ulaşılabilirliğini  %15’ten %98e  çıkarmış.


Facebook bu akşam resmi olarak bir veriyi paylaştı. Marka mesajları hayranların yalnızca %16sına ulaşıyor. Bu sebeple Facebook premium reklamlarında mesajları newsfeed’te ekstra göstererek kullanıcıların marka mesajına daha fazla maruz kalması sağlayacak. Böylece müşterilerinizle daha çok iletişim halinde kalmış olacaksınız. Bu bir bakıma içerik kalitesininde başarısı ile avantaj ya da dezavantaja dönüşebilir. Müşterilerinizi memnun edebilir ya da aynı içeriği gözlerine sokarak lanet okumalarına sebep olabilirsiniz. Kısacası content management mühimdir!

Facebook hikayeler oluşturmanızı istiyor, böylece markalar ve hayranları/müşterileri arasında duygusal bağı yaratmak ve geliştirmeye verilen önemi vurguluyor. Bu sebeple, yeni sayfa düzeninde arkadaşlarınızın o marka sayfasında yaptıklarına daha çok önem verilmiş durumda. Örneğin, arkadaşınız daha önce o markanın videosunu paylaşmışsa, siz marka sayfasına geldiğinizde bunu doğrudan marka sayfasının içeriği gibi karşınıza çıkarıyor. Bu bence çok güzel bir özellik, adeta arkadaşınızın ya da kendi newsfeedinizdeymişsiniz gibi bir izlenim yaratıyor.

Timeline, hikayeler yaratmak ve etkileşim! Elbette ki Facebook’ta var olan/olacak markaların top 3 listesi. Timeline demişken şu an başarılı bulduğum markalar Coca-cola ve Louis Vuitton. Sayfalarına girdiğinizde bir markanın en baştan başlayarak hikayesini okuyabiliyorsunuz. Eşsiz bir deneyim!


Bu kadar özellik çıktı peki ne yapacağız? Tüm pazarlamacıların tam da 2012 stratejilerini uygulamaya başladığı bu dönemde böyle köklü bir değişimin olması elbette kafaları tekrar kurcalayın mesajı veriyor. Artık markanızı daha iyi anlatmak, ifade etmek zorundasınız. Facebook’ta markanızın binasını restore etmeli, yeni bir yapı kurmalısınız. Kısacası sosyal medyanın hızına ayak uydurmalısınız. Reklam kokan hareketler yerine, tam da Facebook’un size sunduğu hikayenizi anlatmalısınız!  Kullanıcıyı o markanın dünyasının bir parçası haline getirmelisiniz!
Ve elbette pazarlama bütçenizi biraz zorlamalısınız (:

Umarım okuduğunuzda faydalanabileceğiniz bir yazı olmuştur.

5 YORUMLAR

  1. Bu söylediklere ek olarak da birkaç yeni özellik eklenmiş. Facebook’un bu hızına yetişmek zor. Çalıştığım kurumun sayfasını Timeline’a geçirdim ama dediğin gibi hazırlıklı girmek gerekiyormuş. Ellerine sağlık Fatma güzel bir paylaşım olmuş. Devamını bekleriz :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz