dijital pr
Görsel: tinderpoint.com

Bu yıl Yıldız Teknik Üniversitesi’nde verdiğim derslerden biri de dijital pr dersleriydi. Dijital pr’ın özellikle eksik anlaşıldığı gibi bir geri bildirime sahip oldum. Kimi öğrenci dijital pr’ı sadece medya kanallarında haber çıkması, kimi ise bir bloggerın markadan bahsetmesi olarak duyduğunu dile getirince bu konuda bir temel yazı hazırlayıp, dijital pr’ı biraz kendi tecrübemle nacizane anlatmak istedim. Bir sonraki yazımda da dijital pr kampanyalarını basit adımlarla nasıl yönetebileceğinizi – planlayabileceğinizi anlatacağım.

Dijital PR Nedir?

Önce ufak bir tanım yapmakta yarar var. Dijital pr, online itibar yönetimi çalışmalarında başvurulan, dijital iletişim kanallarının kullanılarak marka hakkında halkla ilişkiler çalışması yapılmasıdır. Bu da karmaşıksa, markanızın dijitaldeki izlenimini, imajını oluşturan/yöneten/değiştiren iletişim çalışmaları diyeyim.

Dijital PR Neden Yapılır? Hangi Durumlarda Başvurulur?

Dijital pr genel bilinen durumun aksine sadece belli dönemde yapılan bir şey değildir. Bu yanılgının sebebi geleneksel yani offline pr faaliyetlerinin bir takvime göre ya da ihtiyaç duyulan dönemlerde yapılmasından kaynaklanıyor. Ancak söz konusu dijital pr olduğunda yaptığımız tüm dijital iletişim çalışmaları (sosyal medya yönetimi de dahil) dijital pr’ın bir parçası.

Dijital pr’ı neden yaptığımıza gelince, aşağıda saydığım birçok sebebimiz olabilir;

  • Yeni çıkacak ürünümüzle acayip bir etki bırakmak istiyor ve ciddi satış hedefleri koymuşsak,
  • Firmamız hakkında yıllardır yıkamadığımız belli kalıplar varsa bu kalıpları yıkmak için,
  • Güzel bir sosyal sorumluluk kampanyası yapmış ve biraz da (belki çok fazla) duyulsun istiyorsak,
  • Markamız bir kriz yaşamıştır ve bu olumsuz etkiyi değiştirmek istiyorsak,
  • Güçlü marka elçileri yaratarak markamızın konumunu güçlendirmek istiyorsak.

Bu saydığım sebepler belli bir dijital pr kampanyası planlamanıza sebep olacak sebeplerdir. Bunun dışında yukarıda da bahsettiğim gibi aslında yaptığımız sosyal medya iletişimi, yönettiğiniz Youtube kanalındaki içerikleriniz de dijital pr çalışmalarının bir parçasıdır. Dijital iletişim çalışmalarında her zaman öncelikli hedefimiz markamız için doğru bir izlenim bırakmak, akıllarda kalmak ve geri bildirim almaktır.

http://masterdesignmarketing.com/
http://masterdesignmarketing.com/

Dijital pr çalışmalarında şunları unutmamakta yarar var;

-SEO’ya yani özellikle de Google’a yapacağınız, marka itibarına yönelik çalışmalar oldukça önemli. Kalıcı ve uzun vadeli bir yatırım olduğu ve arama sonuçlarının tüketici davranışı üstündeki büyük etkisini düşünürsek bu kalemi dijital pr’ın da parçası olarak değerlendirmek şart.

-Marka elçisi seçecekseniz bunu uzun vadeli seçmenizi öneririm. Hem takipçilerinin aklında o markayla iyi bir yer edinmesi hem de marka elçisinin markayı gerçekten taşıyabilecek bir pozisyona gelmesi çok kısa süreler içinde pek mümkün değil. Özetle bir post paylaşımı ile dijital pr da olmaz marka elçisi de yaratılmaz.

-İnsanların bir marka ya da kurum hakkındaki fikirleri bazen ( özellikle dijital deneyimde) çabuk oluşabilir ve çabuk da yıkılabilir. Hedef kitlenizi net belirleyerek o kitleye özel çalışmanızda büyük yarar var. Böylece enerjinizin önemli olan grup için harcayarak onlarla daha iyi bir iletişim kurabilirsiniz. Hem de daha uzun vadeli olur.

Sorularınız ve yorumlarınız benim için çok değerli, paylaşırsanız sevinirim.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz