Türkiye’de blog kavramı, hızla artan blog/blogger sayısı ile popülerliğini ilk günkü kadar korumasada başarılı bloglar  hala zirvede yerlerini koruyor, ve blog kavramını yaşatıyorlar.  


Özellikle işletmeler açısından keşfedildiğinde türlü faydalar sağlayan bloglardan, işletmenin kendi yönetiminde olan  kurumsal blogları inceliyorum son zamanlarda.

Yaptığım araştırmalar sırasında edindiğim bilgileri kendi yorumlarımla paylaşmak istedim. Belki aranızda kurumsal  blog yöneten/yönetecek olanlarınız varsa faydalı olacağını düşünüyorum. Bu yazımda ağırlıklı kurumsal blogun oluşturulmasından ve sürekliliğinin sağlanmasından bahsedeceğim.

Kurumsal blog oluşturulmadan önce işletme tarafından cevaplanması gereken birçok soru bulunmaktadır. Blogu oluşturmakta esas amaç nedir, blog da neler yazacağız, kimler bu organizasyonda görev alacak vb. birçok sorunun yanıtlarını içeren bir yol haritası çıkarmalısınız. 

Walton’a ait bir çalışmada başarılı bir kurumsal blogda dikkat edilmesi gereken özellikler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Bir kurumsal blogun yönetilmesi büyük çaba ve emek isteyen bir süreç olup, belirlenen kurallar çerçevesinde yazılması gerektiği mesajının verilmesi
  • Kurumun kendini tanımlaması ve anonim bir blog olmadığını ifade etmek
  • Okurlarla sürdürülen iletişimde kurum imajına uyumlu davranmak
  • Bloglarla ilgili yasal kurallara uymak
  • Kişisel bilgi paylaşımında dikkatli davranmak
  • Marka ve telif hakkı konularına dikkat etmek
  • Kurum blogunu düzenli olarak izlemek
  • Şikayetlere çözüm üretmek.

Backbone Medya ve Norheastern Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen şirket blogları araştırması, blogların kurulum aşamasındaki kilit noktalarını da şu şekilde ortaya koymuştur :

1. Stratejik planlama: Önceden açık ve net olarak ortaya konmuş olan blogging hedeflerini geliştirmek

2. Blog yazarı seçimi: Blog yazarı olarak dostça yaklaşımda bulunabilecek, iyi yazı yazma kabiliyetine sahip, bu konuda istekli, izleyicileri dinlemeye hevesli birini görevlendirmek

3. Diğer blogları okumak: İçinde bulunulan sektöre ilişkin blog iletişimini anlayabilmek için diğer blogları okuyabilmek çok önemlidir.

4. Dış hedef kitleye yönelik blog oluşturmadan önce içeride bir blog oluşturmak: Dış hedef kitleye yönelik etkili bilgi alışverişi için önce iç hedef kitleye yönelik bir blog oluşturmak, çalışanlarla ortak noktaları yakalamaya yardımcı olacaktır. Ayrıca çalışanlar blog düşüncesine alışacaktır. Çünkü ne kadar kurum çalışanı blogging kavramıyla ilgilenir ve kurum içi blogda ne kadar fazla sayıda insan yazışırsa, dış hedef kitleye yönelik oluşturulacak bloga da o kadar fazla sayıda yazar katılmış olacaktır.

İşletmelerin, kurumsal blog yapılarını dört strateji doğrultusunda geliştirmeleri gerekir. Bunlar;

  • Kişisel blog’ları ve diğer blog’ları takip etmek
  • Çalışanların kendi blog’larında kurum hakkında konuşmalarına izin vermek
  • Kurum içi iletişime açık blog oluşturmak
  • Kurum dışı iletişim amacıyla blog oluşturmak

Yapılan çalışmalar blogların iki önemli konuya destek olduğunu ortaya koymuştur. Bunlardan ilki; müşterilerin gereksinimlerini doğru bir biçimde algılamaya yardımcı olmak, diğeri ise; kuruma, markaya ve ürüne ilişkin güven inşa etmektir (Dwyer).

Özellikle başlangıçta birçok kurumun düştüğü hatalara düşmemek için gerçekten ne hedeflendiği belirlenmeli ve bir organizasyon şeması oluşturulmalıdır. Bu hem hedeflerinize daha kolay ve hızlı ulaşmayı hem de blog yazarları arasındaki düzeni sağlar.

Kurumsal bloglar ile ilgili araştırmalarım uzun bir süre daha devam edecek (:

Kaynaklar:

Northeastern University And Backbone Media Blogging Success Study

http://www.scoutblogging.com/success_study
Filiz Balta Peltekoğlu, Zuhal Akbayır, Blogs in Corporate Communication: A Review on Corporate Blogs of Informatic Companies in Turkey
Paul Dwyer, Building Trust with Corporate Blogs
Susan Balcom Walton, PR Tactics Vol.14

 

 

 

 

3 YORUMLAR

  1. Kendi sektörlerinde oldukça başarılı bulduğum kurumsal bloglar Gittigidiyor – blog.gittigidiyor.com, TEB (hatta TR’nin ilk banka blogu) – blogteb.com, Trendyol – blog.trendyol.com ve Turkcell – blog.turkcell.com.tr

    Ayrıca kurumların birçok çalışanı yazar olarak dahil etmelerininde ciddi bir motivasyon aracı olduğu kanısındayım. Nitekim Turkcell’i incelediğimizden kendi çalışanlarının ağzından yazılan yazılar oldukça tüketici ile bağ kurabilecek kapasitede.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz