Mobil dünyada son yıllarda adeta bir devrim yaşanıyor. Haliyle tüketicilerle her fırsatta buluşmaya çalışan markalar için de mobil pazarlama vazgeçilmez bir noktada. Mobil ödeme sistemleri, mobil bankacılık, mobil ticaret gibi alanlarda hacimlerini gitgide büyüterek yeni fırsatlar yaratıyor.

2015 için mobil pazarlama stratejilerinize yön vereceğini düşündüğüm hem de tabloyu biraz daha çizmek adına 2014’e dair mobil verilerini değerlendirmek ve sizlerle paylaşmak istedim.

2014 Mobil Cihazların Kullanımı

-Tabletleri ile internete bağlanan kullanıcı sayısı yılın ilk çeyreğinde %80 artmış durumda. Bu noktada sizlere tavsiyen web sitelerinizin mobil trafiklerini analiz ederek, mobil cihazlara uyumlarını mutlaka kontrol etmeniz.

-GFK verilerine göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl yaklaşık 9 milyon akıllı telefon ve 1 milyon 750 bin tablet satıldı.

Pew Research tarafından paylaşılan bilgilere göre %44 oranında cep telefonu kullanıcısı çağrı, mesaj veya e-posta kaçırmamak adına cihazları ile uyuyor.

We Are Social Singapore tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye’de günlük mobil internet kullanımı ortalama 1,9 saat. Ek olarak Türkiye’nin mobil penetrasyonu BTK raporuna göre yüzde 91!

IDC’nin Worldwide Mobile Phone Tracker araştırmalarına göre 2014’ün ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre akıllı telefon satışları yüzde 28 artarak 281,5 milyona ulaştı.

mobil bankacilik

2014’te Türkiye’de Mobil Bankacılık Alanındaki Gelişmeler

-HSBC, Mobil Bankacılık Uygulaması lansmanı için dünya genelinde sadece 4 ülke seçti. Bunlardan biri Türkiye oldu.

-Akbank’ta ise yapılan tüm işlemlerin %75’i internet ve mobil üzerinden gerçekleşiyor. Akbank Direkt’i ben de kullanıcı deneyimi açısından çok iyi buluyorum.

-TEB ise Türkiye’de Google Glass’a özel ilk finansal uygulamayı geliştirdi. Aynı zamanda Samsung Gear 2 ve Gear 2 Neo modelleri için dünyanın ilk bankacılık uygulamasını geliştirerek kendinden söz ettirdi.

Diğer paylaşmak istediğim rakamlarda Türkiye Bankalar Birliği’nin yayınladığı İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri,

-Temmuz-Eylül 2014 döneminde mobil bankacılık ile gerçekleştirilen 2 milyon 256 bin adet yatırım işleminin hacmi yaklaşık 17,4 milyar TL olmuştur.

-Temmuz-Eylül 2014 dönemi itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan yatırım işlemleri dışındaki finansal işlemlerin toplam adedi 31 milyon, tutarı ise 41 milyar TL olmuştur. EFT, havale ve döviz transferi işlemlerini kapsayan para transferleri işlemleri, yatırım işlemleri dışındaki finansal işlem hacminin yüzde 82’sini oluşturmuştur.

mobil ticaret

2014’te Mobil Ticaret Nasıldı?

-2014’te adından sıkça söz ettiren n11.com’un ana trafiğinin %35’ini mobil oluşturuyor. Mobil platforma bir çok uygulama entegre eden n11’i incelemenizi öneririm.

-Digital Age’in Eylül’14 Mobile Age ekinde Teknosa Pazarlama Direktörü Cem Işık, e-ticaret platfromları teknosa.com un son 1 yılda mobil trafiklerinin 4,5 kat arttığı açıkladı.

-Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin mobil cihazlarla yapılan e-ticaret payının  yüzde 6 olduğunu söyledi. Canko, bu rakamla Türkiye’nin mobil cihazlarla en fazla e-ticaret yapılan 3. ülke olduğunu vurguladı.

 
Kaynaklar:
*We Are Social Singapore 2014 Sosyal Medya, İnternet ve Mobil Kullanım İstatistikleri raporu
*Pew Research Internet Project
*Digital Age Eylül 2014 Mobil Age
*Türkiye Bankalar Birliği’nin yayınladığı İnternet ve Mobil Bankacılık İstatistikleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz