Bu yazıma birçok kaynakta okuyacağınız üzere “iş hayatında mutlu olmanın yolları” “iş hayatında mutluluk” gibi vaad içeren sözlerle başlayabilirdim ama tercih etmedim. Çünkü bunlar size, gerçek mutluluğu bulmanızdan ziyade günü kurtarmanız için motivasyon sağlamaktan öteye gitmiyor.
Öncelikle neden bu konuyu seçtiğimi açıklayayım. Bu kategoride yazdığım bir genç profesyonelin anıları yazım, 3 yaşındaki blogumun en çok okunan ve sosyal medyada en çok paylaşıp, geri bildirimde bulunduğunuz yazım oldu. O yazının başrolünde iş hayatında mutluluğu aramış ama çok da aradığını bulamayan ben vardım. Yani günler birbirini kovalarken ben hep nasıl mutlu olabileceğimi düşündüm. Yavaş yavaş çözünenlerden bazılarını bu yazımda sizinle paylaşmak istedim.
Bence iş hayatında mutlu olabilmenizin ilk yolu kendinizi keşfetmekten geçiyor. Peki insan kendini nasıl keşfeder, bu kendini keşfetmek de neymiş? Biri gelip beni keşfeder mi?
Bu kendini keşfetme mevzusu aslında iş hayatı dışında sizin yaşamınızın tümünü ilgilendiren bir şey. Kendini keşfetmek kendinizi bir hobiye adayıp, iş dışında bu hobiyle mutlu olmayasadjfh bla bla gibi bir şey değil. Bir keresinde bir arkadaşım “iş hayatında zaten herkes mutlu olmaz, onun seçimi iş dışındaki hayatında mutlu olmaktır.” demişti ve ne yalan söyleyeyim ben hiç katılmamıştım. İş hayatında geçirdiğim süre benim sürem ise, bir bir ömrümden düşüyorsa valla ben mutlu olmalıyım.
Kendinizi keşfetmek ne istediğinizle çok alakalı. Buradaki ince çizgi ise bazen istediğinizi sandığınız şeylerin mutluluk getirmeyeceği. İşte film şimdi daha heyecanlı oluyor. Çünkü aslında istediğiniz ve sizi mutlu edeceğini düşünerek türlü yol katederek geldiğiniz noktada mutlu değilsiniz! Tek yapmanız gereken nedenini iyi sorgulamak. Emin olun o sorgular sonunda kendinize açacağınız kapı uzun süredir hayalini kurduğunuz yere açılacak olabilir. Çünkü sorgulamalar ve o zorluklar sırasında hem kendinizi daha iyi tanıyor, hem de sizi gerçekten ne mutlu eder sorusunun cevabını biraz daha bulabiliyorsunuz.
Birebir kendi hayatımda yaşadığım ve kariyerimi şekillendiren iki nokta var. Birincisini paylaşayım, yıllarca mühendislik okurken endüstri ürünleri tasarımcısı olmak için tırmandığım yolların sonu pazarlamaya çıktı. Mühendislik eğitimimi alırken tek isteğim, statiğini, pazarlamasını, malzemesini öğrendiğim sektörde ürün tasarlamaktı. O kadar uğraştım ve gerçekten istedim ki kendimi resmen bu işe adadım. Sonra ufak bir detaydan dolayı o yolum tıkandı, 1 sene sonra denemem istendi. Ben o süreçte pazarlama da ilerlemeye karar verdim. Pazarlama okumaya başladığım sırada işte bu dedim, benim istediğim yaratıcı işler ortaya çıkarmaksa ben bu yolda ilerlerim. O ve sonraki ilk yılda farkettim ki aslında ben tasarımcı olmak için çaba harcadığım yolda kendimi tanıtmak, o işi almak için aslında bir jr. pazarlamacı olmuşum. Şimdi bu alanı şeçtiğim için gerçekten mutluyum! Zor bir sektör olmasında rağmen, mutluyum.
İlk yol kendinizi keşfetmekten geçiyor dedik, sonraki yol ise bence cesaret. Keşfederken verdiğiniz kararı uygulayın. Konumunuz, mevkiniz, maddi durumunuz el vermiyorsa planı uygun ilk tarihe erteleyin ama geçen o süreçte bu hazırlığı yapın. Ufak bir tüyo vermem gerekirse, hayatınızda köklü bir değişiklik yapmaya karar verdiniz. İş kurmak, ara vermek, başka işe geçmek gibi örnekler düşünebilirsiniz. Her geçen gün enerjiniz gidiyor ve nefes almakta zorlanıyorsunuz. Kendinize uygun bir tarih belirleyin. Bu tarih sizin özgürlüğe kavuşacağınız tarihtir. Benim böyle 6 ay geçirmişliğim var, değdi mi? Tabii ki..
Bu süreçte uygulamanız için hazırlanın, o süreçte para kazanamayacaksanız, sizi bir süre idare edecek birikimi kenara ayırın. Fikrine güvendiğiniz kişilere yapmak istediklerinizi danışın. Her fikri mutlaka değerlendirin. Ve sonra o muhteşem günü bekleyin! Bunların hepsi için yol arkadaşınız cesaret oluyor.
Kariyer virajlarını alamayan çoğu insan bence mutsuzluğa mahküm.. Çoğu kez bu duruma çevremde de şahit oluyorum. Bu anlamda fazla kafalarını şişirsem dahi en azından bazen hayal kurdurtabiliyorum. Bazılarının ne karar almaya cesareti ne de hayal etmeye cesareti var. Sizi ayakta tutan yanlarınızı keşfedin, tanıyın. Daha benim yaşım genç demeyin, kaybettiğiniz yılların hayatınızdan ne götürdüğünü bilemezsiniz. İş değiştirecekseniz yeni koşullarınızı iyi araştırarak karar verin. Yeni işinizde mutlu olmadıysanız sebebini sorgulayın hayata küsmek yerine. Sebebini bulduğunuzda belki başka mutlu bir noktada da bulacaksınız kendinizi.
İş değiştirirken de çok sorgulayın, iş kurarken de. Ama bu sorgulamalar kararınızı uygulamaya engel olmasın destek olsun.
Yazımı sevgili dostum Gamze’nin geçen gün paylaştığı bir söz ile bitirmek isterim;
“Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.”
Bazen hazırlıksız yakalandığımız da olmuyor değil. Teşekkürler güzel yazı olmuş.
Merhaba. Ben de mühendislik okudum (kimya), 2 sene de kalite kontrol mühendisi olarak çalıştım ve departmanımdan mutlu da değildim. Ancak iş yerinde organizasyon yapısı değişikliğinden dolayı istemediğim başka bir birime geçeceğim söylenince bunu bir nevi fırsat olarak görüp tazminatımı alıp çıktım. Şimdi Dijital Pazarlama alanında çalışmak istiyorum ve bu işi severek yapabileceğimi biliyorum. Sorun şu ki Pazarlama konusunda okuldan, stajlardan veya iş hayatından gelen bir eğitimim veya tecrübem yok. Pazarlama yüksek lisansı yapıp bu yola kaymak istiyorum ancak elimdeki parayı yüksek lisansa harcarsam geçimim için elimde pek bir şey kalmayacak. Üstelik hemen kendi mesleğimde bir işe başlarsam yüksek lisans bitene kadar da geçimimi sağlamak için sevmediğim bir şeyi yapmak zorunda kalacağım. Hadi bunlar bir süre katlanılabilecek şeyler, bir de yüksek lisans bitene kadar üstüne yine Pazarlama ile alakasız bir birimde edineceğim tecrübe yüzünden özgeçmişim ve kariyerim o yönden iyice uzaklaşmış olacak. Pazarlama Uzmanı arayan bir şirket 4 senedir alakasız dalda çalışan birine öncelik vermez gibi geliyor. Duruma tamamen yabancı biri olarak sizden tabi ki beni net bir şekilde yönlendirecek bir cevap bekleyemem ancak belki bir şekilde akıl verebilirsiniz diye düşündüm. Sitenizi de yine dijital pazarlama yazıları okurken buldum. Hatta ben de sınavlara hazırlanırken endüstri ürünleri tasarımı istemiştim. Bu benzerliklerden dolayı sorunumun anlatılabileceği birisi olarak gördüm sanırım. Şimdiden teşekkürler. Elinize sağlık bu arada. İyi günler.