E-Ticaret'e Yapmaya Karar Verenler Nelere Dikkat Etmeli?
E-Ticaret'e Yapmaya Karar Verenler Nelere Dikkat Etmeli?

Türkiye’nin e-ticaret hacmi son açıklanan rakamlara göre 2019’da %39 büyüyerek 83,1 milyar lira oldu. Bu rakamlara Mart 2020 itibariyle dünyada ve ülkemizde e-ticaret’e dair çok şeyi değiştiren Korona Virüs – Covid yani pandemiyi eklersek kim bilir rakam nerelere ulaşacak. Bu konuda yazdığım Korona Virüs ve İnsanların Online Market Davranışları Analizi yazıma göz atmak isterseniz tıklayın!

Türkiye'de E-Ticaret İstatistikleri 2019 2020
Türkiye’de E-Ticaret İstatistikleri 2019 2020

Durum böyle olunca özellikle Korona Virüs yani pandemi sonrası e-ticaret girmek isteyen kişi sayısı da epey arttı! Yıllardır e-ticaret operasyonuna birçok kişi ve markayı başlatmış biri olarak önerilerimi, dikkat etmeniz gerekenleri özet bir yazı ile paylaşmak istedim.

E-Ticaret’e Yapmaya Karar Verenler Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Ürün / hizmet ve pazar analizi e-ticaret’e girerken sıkı çalışmanız gereken bir konu. Bu ara salgın var maske satarım diye e-ticaret sitesi açıp hüsrana uğrayabilirsiniz. Yapacağınız şey bir ticaret, birçok dinamiği var. Şirket kurulumu, teknik maliyetler, müşteri hizmetleri, reklam ve satış stratejileri ve lojistik konusu gibi kafa yormanız ve sistem kurmanız gereken çok nokta bulunuyor. Dolayısıyla tüm bu sisteminizi etkileyecek şeylerden biri ürün, hizmet ve gireceğiniz pazarın durumu. Burada kendinize şu soruları sorabilir, bu konuda bilginiz yoksa danışmanlık alabilirsiniz.
      • Potansiyel hedef kitlem ne kadar?
      • Odaklanacağım öncelikli hedef kitle profilleri neler?
      • Ürün ya da hizmetimi sunan benzer satıcılar var mı? Varsa nasıl bir yol izlemişler?
      • Ürün / hizmetimin nasıl bir fiyatlandırma politikası olacak?
      • Ürün / hizmet çeşitliliğin nasıl olacak, zamanla nasıl bir ürün gamı oluşturabilirim? gibi hatta daha kapsamlı sorular tek bir ürün satacak olsanız bile üzerine kafa yorulması gereken noktalar.
      • E-Ticaret’te Teknik Destek – Partner Seçimi
  2. Teknik konularda kim destek olacak? E-ticaret siteniz 24 saat açık mağazanızdır ve dijital platforma yer aldığı için çoğunlukla teknik operasyon da gerektirir. Bu noktada teknik konulardaki personel ya da partnerinizi baştan iyi seçmenizde ve sıkı bir iş birliği yapmanız yarar var. Müşterilerin bilgi ve kart güvenliği, sitenizin hızı ve performansı, insanların site içindeki davranışı gibi teknik ekibin ya da danışmanın doğrudan ya da dolaylı etkileyebileceği çok detay var.
  3. Şirket kurulumu, yasal kararlar ve muhasebeci. Bu üç konu tüm girişimcileri etkilese de e-ticaret yapacak kişiler için çok önemli üç ana başlık. Ticaret yaptığınız için markanızın sahipliğinden müşterilere gidecek faturalara, kişisel veri işlemeden ticari ünvanınıza kadar belirlenmesi gereken çok prosedür var.
      • E-Ticaret Alt Yapısı Seçimi
  4. Sitenin altyapısı ne olacak? Sitenin alt yapısının seçimi o kadar önemli ki, bana gelip danışmanlık alan kişilerin neredeyse yarısı daha önce yanlış bir altyapı seçimi yaptığı için binlerce TL bütçesini çöpe atmış oluyor. Altyapı seçiminde, hazır ya da sıfırdan size özel yapılacak yazılımlar olarak önünüze geniş bir yelpaze çıkıyor. Buna özel ayrı bir yazı hazırlıyorum. Ancak şöyle özetleyeyim; hazır sistemlerde ya kendiniz yazılımcıya hazır tema (Magento, Woocommerce vb hazır temalar için tıklayın) yani tasarım ve yazılım şablonları ile size özel panelin olduğu için yapı hazırlatabilir ya da anahtar teslim ve şimdiye kadar birçok işletmenin kullandığı İdeasoft, Ticimax gibi her şeyin hazır olduğu altyapılarda yer alabilirsiniz.
  5. Pazaryerleri hızlı e-ticarete giriş için düşünülebilir! N11, HepsiBurada, Trendyol ve Morhipo gibi pazaryerleri bugün birçok e-ticaret müşterisi ile satıcıları buluşturan önemli kanallar. E-ticarette yeni iseniz bu kanallarla başlangıç yapmayı tercih edebilirsiniz. Bugün tüm bu firmaların size özel eğitim ve satış destekleri de başlangıçta işi öğrenmeniz ve piyasayı görmeniz için oldukça kıymetli.
  6. Satış sonrası için hazırlık! E-ticaret müşterinizi kaybetmemek, iade ve değişim oranlarını düşük tutmak için satış sonrası planladığınız süreç ve verdiğiniz destek müşteri gözünde çok önemlidir. Sitenizde bu bilgileri açık ve şeffaf bir şekilde paylaşmak müşterileriniz için güven teşkil eder, satın alma oranınızı arttırabilir. Satış sonrası destek verecek ekibiniz, iletişim kanalları, kargo süreçleri ve iade ödemeleri gibi konuları mutlaka detaylı planlayın.
        • Nasıl satış yapacağım?
  7. Son olarak E-ticarette her şey hazır ama satış için nasıl bir yol izleyeceğiniz ve reklam detayları karşımıza çıkıyor. Aslında buraya kadar geçtiğiniz engebeli yol buradan sonra çok daha zorlu. Reklam bütçeniz ne olacak, hangi kanallardan reklam vereceksiniz, reklamlarınızı kim yönetecek, reklamları açtıktan sonra ne kadarı satışa dönüyor, marka bilinirliğini nasıl kazanacaksınız gibi operasyon başladıktan sonra ilgilenmeniz gereken bu önemli ve gelirinizi doğrudan etkileyecek noktaları da başlangıçta planlamanızda, bir yol haritası belirlemenizde yarar var.

Bol satışlar!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz