Sosyal Medyada Kişisel Marka Yönetimi

Hangi meslek grubundan olursanız olun dijital pazarlama ve sosyal medya kanallarının tümünde kişisel markanız ile var olmak, bu markayı büyütmek stratejik bir çalışma gerektirir. Stratejik derken bu size karmaşık ya da zor gelmesin. Sosyal medya ve iletişim kanallarının size sunduklarını bildiğinizde ya da bu konuda çalışacak doğru bir partner/koç seçtiğinizde işiniz oldukça kolay!

Sosyal Medyada Kişisel Marka Yönetimi

Kişisel markanızın konumlayın, hedefinizi belirleyin!

İlk kural doğru hedefle, doğru konumdan yola çıkmak! Hedefiniz sadece Instagram’da takipçi sayısı ise bir kez daha düşünün! Hedefinizi belirlemenize yardımcı olacak bazı örnekleri sıralamak isterim.

  • Google’da depresyondan kurtulma yolları arandığında kişinin karşısına çıkan bir psikolog,
  • Instagram’da motivasyon için diyet ya da egzersiz hesapları araştıran bir kadının karşısına çıkan spor eğitmeni/koçu ya da diyetisten,
  • Youtube’da estetik operasyonları araştırdıklarında karşılarına çıkacak bir estetik cerrah,
  • Beşiktaş çevresinde çocuklara İngilizce öğretmek isteyen bir eğitmen,
  • Karaköy’de açtığı yeni kahvecisine yenü müşteri çekmek isteyen bir barista/girişimci,
  • Yeni mobil uygulamasını daha fazla insana yükletmek isteyen bir developer/girişimci,
  • Yeni açtığı Youtube kanalının milyonlara ulaştırmak isten bir Youtuber olabilirsiniz.

Özetle sosyal medya ve dijital iletişim kanallarından neler beklediğinizi, kendi kişisel markanıza, girişiminiz için neleri hedeflediğinizi belirleyin.

Sırada adım atmak var!

Kişisel marka yönetimi çoğu zaman yola çıkıldıktan sonra önemi anlaşılan bir konudur. Bir şekilde işinizi tanıtmaya, mekanınızı anlatmaya, kliniğinize randevu almaya çevrenizden başlar bu yayılsın diye beklersiniz. İşte bugün sosyal medyanın varlığı ile önce markanızı yaratmak ve işinize başlamak mümkün. Ya da yıllardır yaptığınız işi bugün duyurup bir markanın büyüme yolculuğuna tanık olmak ve yön vermek pek de zor değil.

Peki nasıl ya da nereden başlayacaksınız?

Sosyal Medyada Kişisel Marka Yönetimi

Kişisel markanızla ilgili hedeflerinizi belirledikten sonra kendinize aşağıdaki soruları sorun ve yanıt arayın!

  • Kimi hedefliyorum?
  • Hedeflediğim kişiler sosyal medya ya da dijital iletişim kanallarında ne yapıyordur?
  • Hedeflediğimiz kişiler hangi süreçte beni görmeli? (Google’da Ataşehir’de ergen terapist arayan bir anne sizi görmeli mi?)

Bu aşamalardan sonra uzmanlık gerektiren bazı sorular da sorup bu konuda dilerseniz eğitim alabilir ya da koçluk, danışmanlık alabilirsiniz.

  • Hangi sosyal medya kanallarına olmalıyım? Neler paylaşmalıyım? Benim uzmanlığım ne? En iyi paylaşabileceğim şeyler ne?
  • Sosyal medyada hesaplarımı nasıl büyütebilirim? Hesaplarım nasıl görünmeli?
  • Sosyal medyada reklam versem işe yarar mı? Reklam ile kimlere ulaşabilirim.

Bu yazı elbette sizi sadece düşündürmeye yarasın istemiyorum. Uzmanlık gerektiren yukarıdaki son maddelerle ilgili birkaç örnek de vereceğim ki aklınızda daha iyi yer kazansın.

  • Hangi sosyal medya kanallarına olmalıyım? Neler paylaşmalıyım? Benim uzmanlığım ne? En iyi paylaşabileceğim şeyler ne?
    • Sosyal medyadaki her kanalda kullanıcılar genellikle birbirinden farklı davranış gösterir. İnstagram’da spor / fitness /zayıflama/ motivasyon hesapları çok ilgi görürken Twitter’da haber ya da futbol hesapları daha çok ilgi görür. Bunun sebebi hem mecraların konumlaması ve sundukları yani tarzı farklı hem de kullanıcıların benimsemesi farklıdır. Bu sebeple kişisel markanız, yaptığınız iş ve yer aldığınız sektöre göre mecralardaki varlığınız değişiklik gösterir.
    • Neler paylaşmalısınız? İşte en çok kafa yormanız gereken konu bu! Uzmanlığınız, insanlara anlatmak istedikleriniz, paylaşım yapacağınız mecranın ne olduğu ve tarzı gibi bir sürü etken paylaşımlarınızı etkileyecektir.
  • Sosyal medyada hesaplarımı nasıl büyütebilirim? Hesaplarım nasıl görünmeli?
    • Hesaplarınızı büyütebilecek birçok ipucu ve yapmanız gereken şey var! Öncelikle iyi içerik her zaman fark edilir ve paylaşılır. Paylaşılan ya da etkileşim (like-yorum vb.) aldığınız her içerik sizin için yeni insanlara ulaşma fırsatı getirir. Bu sebeple iyi içerik üretmenin peşine düşmelisiniz. Ek olarak her mecranın kendi reklam koşullarını bilmek mesajınızı yani derdinizi istediğiniz kitlelere ulaştırarak hesaplarınızın büyümesini sağlıklı bir şekilde sağlar.
  • Sosyal medyada reklam versem işe yarar mı? Reklam ile kimlere ulaşabilirim.
    • Elbette işe yarar ancak doğru bir reklam stratejisi ile! Tüm mecraların reklam verme koşulları farklıdır. Bugün sadece Facebook 200’den fazla kırılıma göre reklamlarınızı hedefleyebilir. Konum, yaş, cinsiyet, ilgi alanı, ilişki durumu, alışveriş alışkanlıkları, eğitim durumu, mesleki bilgiler Facebook’un hedefleyebildiklerinden sadece biri. Instagram’da aynı koşulları Facebook üzerinden sağlarken Linkedin şirket büyüklüğü, departman, eğitim bilgilerine göre hedefleme imkanı verir. Doğru bir reklam stratejisi ile yola çıkmanıza yarar var. Dijital kanallarına başına kredi kartınızla oturduğunuzu unutmayın!

Kişisel markanızı büyütmek için bu aşamalar yolculuğunuzu planlamanıza ve yola çıkmanıza yardımcı olacaktır diye umuyorum.

Yolculuğunuza eşlik etmemi isterseniz dijital koçluk, danışmanlık ya da kişiye özel eğitim hizmetlerim için benimle iletişime geçebilirsiniz.

İyi yolculuklar!

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz