Eğitişim Kariyer Enstitüsü, Mastermind of Digital Marketing eğitiminde bu hafta en çok heyecanlandığım konulardan olan Mobil Pazarlama ve Oyunlarla Viral Pazarlama konuları vardı.
Mobil pazarlama oturumunda aklıma kazınanlardan ilki “yanımızdan ayırmadığımız tek şey cep telefonu, uyanınca ilk ona bakıyoruz, yatmadan en son ona”. İkincisi ise tüketiciye hali hazırda ihtiyaç duyduğu kontör ve dk. vermek mobil kampanyaların hatta diğer dijital kampanyaların bile vazgeçilmez unsuru. Hangimizin kontör ya da dakikaya ihityacı yok ki?
Yine mobil pazarlama kampanyalarında özellikle kontör ve dk. dağıtılması kampanya maliyetini düşüren ve en çok ihtiyaca cevap veren ödül çeşitleri. Düşünsenize kargo masrafı yok! Bunu az çok pazarlama sektöründe olan, özellikle hediye gönderimlerinin maliyetlerini bilenleriniz çok iyi anlayacaktır (:
Mobil pazarlamanın geleceğin parlayan yıldızlarından biri olduğunu uzun süredir konuşuyoruz aslında. Teknolojinin bu denli gelişmesi, akıllı telefonların çoğalması bu pazarı büyüten en büyük etkenler tabii ki.
Mobil kampanyalarda data toplamakta diğer önemli konular arasında. Özellikle lokasyon bazlı pazarlama çalışmalarında servis sağlayıcıların sunduğu olanaklar müthiş! Pazarlamada adeta nokta atışı sağlıyor. Foursquare’in yanında lokasyon bazlı sms ile mobil kampanyalarda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Örneğin Taksim’e gelmiş birisine siz Taksim çevresindeki kampanyalardan haberdar etmek için o an sms gönderimi yapabiliyorsunuz. Marka tarafından bakacak olursak yapılan mobil kampanyalar ile tüketicilerin yaşam tarzını yakalamak pek hoş! Hangi semtlerde dolaşıyorlar, hangi sinemalara daha çok gidiyorlar, hangi tür film izliyorlar vb. (bunların hepsini mobil kampanyalar, post cihazları ile sağlamak mümkün.)
Mobil pazarlama oturumunda son aklıma kazınan kısım ise “elinizdeki dataya doğru soruyu sorun!”. Aslında bu tüm data toplanılan kanallarda geçerli (:
Oyunlarla viral pazarlama oturumundan etkileyici bazı datalar paylaşıyorum;
Türkiye de 10.000.000’u aşkın aktif kullanıcı mevcut, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bu rakam 145.000.000.
Oyunlarla viral pazarlama oturumunda ağırlıklı örnekler üzerinden gittiğimiz için bazılarını aşağıda paylaşıyorum;
Magnum’un Haz Peşindeysen oyunu 1.4 milyon kullanıcıya ulaşmış çok başarılı bir örnek (: hatta benimde bayıldığım oynamak isteyenleriniz için ( ki bence mutlaka deneyin) oyun linki Oyunda göreceğiniz üzere birçok markaya yer verilmiş. Oldukça entegre bir kampanya. Oyunun maliyetini tahmin edemiyorum doğrusu (: Magnum kimliğine çok yakışan bir kampanya olmuş.
Yine Mentos’un KissFight isimli oyunu ise marka mesajını çok iyi yakalayan bir çalışma oyun linki
Eğitmenlerimiz;
Tolga Alıcı / Mobilera Holding B.V. Bölge Satış ve Pazarlama Direktörü
Erdem Çelik/ 2dk Casual Game Company CEO’su
Yine güzel bir eğitim günüydü, diğerini sabırsızlıkla bekliyorum :)
Çok güzel bilgiler, çok teşekkürler Fatmagül Hanım.