Eğitişim Kariyer Enstitüsü‘nde devam ettiğim Mastermind of Digital Marketing sertifika programında geçen hafta gerçekleşen oturumlardan biri Arama Motoru Pazarlaması üzerineydi. Arama Motoru Pazarlaması ile ilgili daha önce giriş seviyesi niteliğindeki yazılarımı buradan okuyabilirsiniz.

Gelelim geçtiğimiz oturumda neler öğrendim (:

Öncelikle başarılı bir SEM stratejisi oluşturmak için başlarken cevaplamanız gereken sorulardan biri “Hedef kitleniz Google başına oturduğunda ne yazıyor?” bunu cevaplayabilmek. Eğitim sırasında paylaşılan araştırma sonuçlarına göre Google’da sadece 1 kelime yazarak arama yapanların oranı %25. Dolayısıyla %75 lik kısım birden fazla kelime ile arama yaparak istediği sonuca ulaşmaya çalışıyor.

Yine SEM stratejisinde önemli bir nokta kurumsal bloglar. Şirketinizin mevcut kurumsal internet sitesi içindeki bilgileri, görselleri çok sık değiştirmek pek mümkün değildir. Hatta ekleyeceğiniz bir blüm için tasarım revizyonları günleri alabilir. Ya da yeni haberlerinizi eklemek! Bu durumda şirketinizin SEO çalışmalarına destek verecek nitelikteki kurumsal bloglar sürekli güncellenerek, sizinle alakalı geniş ölçüde içerik yaratmanızı sağlayarak Google’dan trafik çekmek için idealdir. En sevdiğim kurumsal bloglardan biri http://blog.gittigidiyor.com

Blog ya da internet sitenizin durumunu analiz etmek ve geliştireceğiniz stratejilere ışık tutacak araçlara değindik. Burada Google basit ve hızlıca ulaşabileceğiniz araçlar sunuyor. Bunlardan ilki Google Analytics.


Bu Google Analytics raporlama kısmı. Buradaki örnekten kısaca bahsedecek olursam 1 ay  içerisinde sitenin trafiği 3.562, siteye gelenlerin %49.66 sını yeni ziyaretçiler oluşturuyor. Gelen  ziyaretçiler ortalama 8 sayfayı dolaşmış, dolayısıyla sitede geçirilen sürede oldukça iyi. (Burada  çok detaya girmiyorum elbette, ihtiyaçlarınıza göre oldukça çeşitli yorumlama imkanı var. Ama  öz. bloglarınız için kısa sürede değerlendirme imkanı bulabilirsiniz.)

Kullanmanızda büyük fayda ve SEM stratejinizi büyük ölçüde etkileyen bir diğer araç ise Google Trends ve Google Webmasters. Bu iki araç basitçe şu imkanları sunuyor; Google da sizi anlatan kelimeler ne kadar aranıyor? Örneğin bir fotoğrar makinası ve aksesuarları satan bir e-ticaret sitesisiniz. Google Trends ile dijital kamera ya da Nikon x, Canon x kaç kez aranmış, hangi dönemlerde daha çok aranmış gibi bilgileri inceleyebilirsiniz. Google Webmasters ise kendi sitenizle ilgili dataları paylaşıyor sizlerle. Örneğin tüketici Nikon x yazarak aradığında arama sonuçlarında kaç kez listelenmişsiniz ve bu arama sonucunda sizin sitenize ne kadar trafik sağlanmış. Bu çok değerli bir bilgi, Adwors reklamlarınızdan tutun, yaptığınız SEO çalışmalarının sonucunda sitenizin performansını tüketici hareketleri ile ortaya koyan bir araç.

Bu eğitimden kısaca notlar paylaştım. Arama Motoru Pazarlaması çok geniş ve bölüm bölüm teknik bilgi gerektirmektedir. Bu yazı biraz fikir sahibi olmanıza yardımcı olacaktır (tabii hiç bilmeyenler için). Özellikle benim gibi genç pazarlamacı ya da genç blogger arkadaş için basitçe sitelerinde ya da mevcut işlerinde kullanmak için bir zemin hazırlayabilir.

Yazılarını severek okuduğum Ahmet Durmuşoğlu‘nun Adwors ile ilgili güzel bir yazısını okumanızı öneririm. Excel Makrosu’ndan Hallice… Google Adwords Reklamları

Arama Motoru Pazarlaması ile ilgili olarak faydalı olacağını düşündüğüm bir sunum;

Bir sonraki eğitim notları E-satış ve Sosyal Medya üzerine olacak (:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz