Emek harcayan, fikrini hayata geçiren, toplumsal fayda sağlayan tüm kadın girişimcilere..

Türkiye’de girişimci olmak, kadın olmak yeteri kadar zorken kadın girişimci olmak hiç kolay değil! İlk itirafla yazıya başlayayım, bu yazıyı yazmak için tam 2,5 yıl bekledim! Gerçekten girişimci olarak hissetmek, bu süreci sürdürmek ve elde ettiğin tecrübeleri tekrar tekrar gözden geçirmek ve fikirlerinden emin olmak kolay olmuyor. Bu bir yazı dizisi olacak, ilk yazı da biraz duygusal eleştiriler içeriyor. Kadın denilince bu alandan başlamadan olmazdı.

Girişimcilik öncelikle birçok açıdan risk demektir. Girişimci olduğunuzda iyi hizmet sunmak, iyi bir ürün ortaya koymak, nakit akışı sağlamak, istihdam yaratmak, finansla ilgilenmek, müşteri memnun etmek, çalışan-ekip yönetmek gibi sorumlulukları otomatik olarak üzerinize alırsınız. Üstelik bu sorumlulukları üstüne paslayıp arkanıza yaslanabileceğiniz bir yöneticiniz de olmayacaktır. Durum kadın olduğunuzda biraz farklı bir hal de alabiliyor. Genel fikrim kadınların kolay risk alamaması. Hoş risk kolay alınmalı mıdır, bence de hayır. Evet, kadın olduğum nasıl belli ama? :) Sorumluluk ya da risk almaktan road runner gibi kaçan bir kadınsanız biraz uzak durmanızda yarar var.

Kadınların neden girişimci olmayı tercih ettiklerine dair bir alıntı yapmak istiyorum,

Kadınları girişimciliğe, kendi işletmelerini oluşturmaya yönlendiren nedir diye baktığımızda itici güç sağlayan tek başına bir faktör yerine bir kombinasyon ya da faktörler dizini görmekteyiz. Örneğin, başarı, bağımsızlık, kontrol odağı gibi psikolojik motivasyonları, ekonomik gereklilik, maddi bağımsızlık için bir yol gibi ekonomik motivasyonları, buna ek olarak kariyerindeki hayal kırıklığı, kariyer fırsatı eksikliği, cam tavan sendromu gibi içinde bulunulan çalışma koşuldan memnuniyetsizlik veya esnek çalışma modeli oluşturmak gibi bir dizi faktör sayılabilir (Dzisi, 2008, s.72).

Benim için de yukarıdaki birçok nedenin oluşturduğu bir kombinasyon oldu diyebilirim. En favorileri nedenlerimi merak ediyorsanız kariyerindeki hayal kırıklığı, yönetici bağımsızlığı ve esnek çalışma saatleri diyebilirim :)

Görsel: bianet.org
Görsel: bianet.org

Ek olarak TÜİK tarafından geçtiğimiz yıl itibariyle kadın girişimci sayısının 100 bini aştığı açıklandı. Toplam girişimci sayısının da ortalama 1,5 milyona yaklaştığını söylersek daha yolun çok başında olduğumuzu söyleyebiliriz. Henüz kadının iş hayatındaki yeri önemsenmezken cesaret eden bu 100 bini aşkın kadına Allah kolaylık versin.

Gelelim Türkiye’de kadın girişimci olmakla ilgili fikirlerime;

Kendi girişiminize tıpkı bebeğinizi yetiştirir gibi emek harcayacağınız için karşılaştığınız durumlarda duygularınızı geri atmak da pek kolay olmuyor. Özellikle de kadınsanız bence daha fazla duygusal bağ kuruyorsunuz. İşiniz her ne kadar ticaret ya da hizmet olsa da.. Öncelikle bu açıdan kadın girişimcileri bekleyen zorluklar var. Ancak bu zorluklara rağmen yaşanılan bu bağlılığın pes etmeme, işlere daha sıkı sarılma ya da sahiplenme gibi noktalarda ciddi avantajı olduğunu da söylemeliyim. Ek olarak duygusal zekanın iş hayatındaki pozitif etkilerinin son yıllarda kanıtlanmış olmasını da bu noktada düşünebiliriz.

Görsel: ihracat.info.tr
Görsel: ihracat.info.tr

Kadın girişimcilerin medeni durumunu merak edenler

Türkiye’de kadın girişimci olmak denilince herkesi yakından ilgilendiren diğer bir konuda medeni durumunuz! Bizim millet kadar tanışma toplantılarında kadın girişimcinin medeni halini merak eden başka bir millet var mı ben bilmiyorum. Türkiye’de kadın girişimciyseniz ya kocanız desteklemiş ya da boşanmış ve o ruh haliyle sımsıkı bir şeylere sarılmışsınız ve ayaktasınız gibi bir algı var. Girişimcinin çevresinden, sevdiklerinden gerçek ve içi dolu destekler görmesi kadar keyifli bir durum yok. “Ya Fatmagül sen yaparsın!” cümlesinin altını doldurarak destekleyen sevdiklerime benden kalp! Medeni duruma gelirsek bekar ve yalnız bir kadının girişimci olabileceği yukarıda saydığım alternatiflerden sonra düşünülüyor. Hatta öyle ki bu noktada da ya babanızın girişimci ya da çok zengin olması gibi bir durumla karşılaşıyorsunuz. Yani hala genç, bekar ve kariyerini girişimciliğe tercih etmiş bir kadının iş kurabileceği fikrine inanılmadığı oluyor. Fikirlerini hayata geçiren herkese saygım sonsuz, hiçbirini sınıflandırmak zorunda değiliz!!

Görsel: t24.com.tr
Görsel: t24.com.tr

Bu medeni durumla bağlantılı olduğunu düşündüğüm bir konu daha var. Aslında yazının bu bölümü cidden ayrı bir yazı olabilirmiş. Türkiye’de kadın bir fikri hayata geçirip girişimci olduğu zaman, genellikle kadının oyalanması için kurulan bir oyunmuş gibi bir aşağılayıcı algı var! Bunun altında yatan birçok sebep var. Kadının ekonomik olarak erkek kadar gelir elde etmesine gerek olmadığı, kadının tek başına bir şey yapmasının çok zor olduğu ve zorluklarla mücadele edemeyeceği, kocasının ona iş kurmasının en doğru ve güvenilir adım olacağı gibi son derece yanlış demekle bırakacağım durumlar söz konusu.

Aile ve yakın desteği!

Kadın tabii ki eşinden, ailesinden destek görmeli. Girişimcilik gerçekten zorlu bir süreç, saatlerinizi harcayabileceğiniz, birçok fedakarlık yapmanız gerekeceği bir dönem geçirebilirsiniz. Bu süreçte aileniz ne kadar yanınızdaysa bunları yaşamanız daha kolay hale gelecektir. Siz saatin farkına varmadan çalıştığınızda birinin size bi kahve getirmesi kadar keyifli bir vakit dilimi yok mesela! Ya da içinden çıkamayacağını düşündüğünüz anlarda bir çözüm önerisi ile gelerek o an içinize su serpen yakınlarınız, arkadaşlarınız cidden bu süreçlerde sizlere çok şey sağlayabilir.

Hayatın her aşamasında insanların birbirine ihtiyacı olduğuna inanan ve savunan biriyim ama sözüm o ki illa birileri olmadan da yapabilirsiniz, çünkü siz varsınız!

Girişiminiz özellikle başlarında özellikle de ticari prosedürler, hukuksal ve finansal konularda yakınlarınızda destek alabileceğiniz ya da sizi yönlendirebilecek birilerinin olması çok önemli. Bahsettiğim konuların hepsi ciddi anlamda güvene dayalı olduğu için yakın çevrenizden sağlam destekler almanızda yarar var.

Kadın dayanışması var mı?

Yine bu ülkede kadın girişimciyseniz ve masanın karşısında oturanlar yaşlarınıza yakın kadınlarsa ve biraz da niyet bozuksa vay halinize! Sizi o masada ezmek için ellerine güç geçtiğini zannedeceklerdir. Bu konuda fazla açıklamaya girmeyeceğim, ne demek istediğim anlaşılmıştır :)

Tablonun bir diğer tarafında da kadın girişimciyseniz cesaretinizden dolayı büyük bir destek de görebilirsiniz. Kendi sürecimde bunu da sıkça yaşadığımızı söyleyebilirim. Ortağım da ben de 25-26 yaşlarında bir girişime karar verip hayata geçirdiğimizde bu adımımızdan dolayı güzel karşılıklar da aldık, hala da alıyoruz. Oranları ne derseniz, yukarıda saydıklarımıza göre daha az ama bizce yeterliydi! Önemli olan önce sizin inanmanız çünkü!

Bu yazının tek bir yazı ile sınırlanamayacağını bir kez daha anladım. Bu sebeple devam edecek ve tecrübe ettikçe sürdüreceğim bir dizi olacağını söyleyebilirim. Diğer yazılarımda kadın için Türkiye’deki ekonomik destekler ve teşvikler, kadın toplulukları gibi konularda devam edeceğim.

İnandığınız fikirleri kadın olun erkek olun hayata geçirmek için hiç vakit kaybetmeyin!

Girişimcilik yolculuğumda beni destekleyen aileme, her fikrimi sonuna kadar dinleyen ve dostluğumuzun yanına bir girişimi paylaşarak ortak olarak da devam ettiğim Gamze’ye, bilgisini, desteğini ve fikirlerini esirgemeyen yakın arkadaşım Alper’e ve desteğini hissettiren, orada olduklarını bildiğim tüm arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimle..

 

 

Kadın Girişimci Olmanın Nedenleri alıntısının kaynağı:

DZISI, Smile (2008).‘’ Women Entrepreneurs in Small and Medium Enterprises(SMEs) in Ghana,’’ Faculty of Business and Enterprise, Swinburne

2 YORUMLAR

  1. Ellerine sağlık güzel bir yazı olmuş. Ama yazıyı okuyan girişimci olmak isteyen kadınlar kesin vazgeçecektir. Bir sonraki yazında umarım daha motive edici olursun. Başarılar, her zaman yanındayız.

    • Biraz sert bir giriş olduğunun farkındayım ama sonradan hayal kırıklığına uğrayan kadın sayısı oldukça fazla. Biraz gerçekleri öne çıkarmak da yarar gördüm :) Devamı da dediğin gibi daha motive edici olacak. Çok teşekkür ederim, her zaman bunu hissettiriyorsunuz :)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz